3/5-22. The Rotary Foundation (TRF) och EndPolioNow

tisdag 3 maj 2022

Ewa W

Tisdag den 3 maj var temat  "The Rotary Foundation (TRF) och EndPolioNow". Talare Monia Sturén berättar om TRF och EndPolioNow. Monia berättade inlevelsefullt och här är ett sammandrag.

Vad är The Rotary Foundation -TRF?

En icke vinstdrivande stiftelse med Rotary International (RI) som enda medlem. Uppdrag att främja världsförståelse, goodwill och fred genom att delfinansiera klubbarnas projekt. Bygger på frivilliga bidrag, inte avgifter.

Varför ska klubben ge bidrag till The Rotary Foundation?

Bidra till Rotarys humanitära verksamhet generellt

TRF är högt rankad som humanitär organisation

Få del av District Grants och Global Grants

Dela ut Paul Harris Fellow - utmärkelser

Bidragen ligger i fonder

•Årliga Fonden  - den största fonden stödjer lokala projekt genom District Grants och globala projekt genom Global Grants

•Världsfonden

•Donationsfonden

•Katastrofhjälp-Fonden

•PolioPlus-Fonden

•Peace Centers-Fonden

The Rotary Foundation har investerat 3 miljarder USD i livsförändrande hållbara project. Charity Navigator, har betygsatt

TRF med 4 stjärnor av 4 möjliga, de senaste 10 åren, bland 9.000 välgörenhetsorganisationer.

Det började 1917 då Arch C Klumph, Rotary 6:e Världspresident; föreslog att en gåvofond skulle inrättas. The Rotary Foundation grundades – för världsförståelse och fred, med mottot Doing good in the World. Arch C Klumph växte upp i fattigdom men var helt enorm, duktig idrottsman, samhällsledare och flöjtist i Clevelands symfoniorkester i 14 år. Han organiserade Rotary till vad det är idag. Han beskrev sig själv som: tänker Rotary, sover Rotary och drömmer Rotary.

FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, UNESCO grundades strax efter krigets slut. Den växte fram efter en Rotarykonferens som hölls i London 1942, en konferens som Rotary sammankallat för att undersöka internationellt kultur- och utbildningsutbyte trots all förödelse under 2:a världskriget. ”Alla självständigt tänkande personer inser Rotarys moraliska och själsliga värde” Winston.

EndPolioNow

1955 uppfann Dr Jonas Salk poliovaccinet några år senare lyckades Dr Albert Sabin, medlem i Rotary, utveckla ett levande oralt poliovaccin.

1979 vaccinerades 6 miljoner barn i Filippinerna på Rotarys initiativ

1985 inträffade 350.000 fall per år i 125 länder, endast 3 länder återstod är 2017.

2,5 miljarder barn är nu vaccinerade.

Nu finns polio bara kvar i Afganistan och Pakistan.

Allt i samarbete med WHO, Unesco och CDC (USAS nationella folkhälsomyndighet) samt Melinda och Bill Gates Foundation 2011

Under 2020-2021 bidrog Rotaryklubbarna i vårt distrikt med ca 695 000 kr, fördelat på 63 klubbar blir det 1050 USD/klubb.

Varför måste vi fortsätta samla in pengar till poliovaccinering? Om polio inte stoppas kan det förorsaka 200.000 sjukdomsfall/år inom 10 år. Utrotning av polio medför besparing på 40-50 miljarder USD för världen fram till år 2025.

Varmt tack Monia för ditt föredrag om och ditt alltigenom stora engagemang för The Rotary Foundation och EndPolioNow!