26/4-22. Uppdatering av Mutomoprojekten

tisdag 26 april 2022

Ewa Wasshem Ekblom


Tisdag den 26 april 2022 var temat "Uppdatering av Mutomoprojekten". Talare var grundare och projektledare Sten Kvarfordh och ordförande Peter Eklund. De berättade om nuläget och visade bilder om dessa Rotaryprojekt som vår klubb är medlem i. Projekten arbetar med att stödja en hållbar utveckling för förbättrade levnadsvillkor på en mängd olika sätt för den fattiga befolkningen i Mutomodistriktet i Kenya. 


Förutsättningarna för befolkningen i Mutomodistriktet är svåra:


70 % lever under fattigdomsgränsen, har mindre än 1,25 USD/dag

Många föräldralösa barn

Svält är ett stort problem

Ingen industri - småjordbruk

300.000 innevånare

Låg utbildningsnivå


I Mutomoprojekten arbetar de med följande nio fokusområden alltid tillsammans med befolkningen för att skapa en hållbar utveckling och hjälp till självhjälp. Sten och Peter berättade och visade bilder på projekten:


Vatten; borrning och vattentankar - ständig stor vattenbrist i mycket torrt område, nära tillgång till vatten ger inkomster och räddar unga kvinnor från att gå långa vägar för att hämta vatten och riskera våldtäkt


Hållbar utveckling; microkrediter, trädplantering - skapar självförsörjning, oftast för kvinnor


Sport Academi med idrott och social verksamhet  -  pojkar 11-16 år får aktiviteter och goda förebilder som avhåller dem från kriminalitet


Familjeplanering; färre barn/familj - preventivmedel och utbildning för både män och kvinnor, de har annars ofta 8-10 barn


Unga mödrar - en växande mängd, kan vara så unga som 12 år, blir därför utstötta från sina familjer, behöver skolutbildning och barnvakt


Skolor; klassrum, sovsalar, skolkök, toaletter, bibliotek, administration - stort behov


Fadderbarn - man kan bli fadderbarnsförälder och stötta ett fadderbarn


Jordbruk - effektivisering behövs för att jorden ska ge avkastning


Unga Företagsamhet - utbildar och stöttar unga att skapa företag


Vår Rotaryklubb stödjer dessa projekt med ett medlemskap på 1.000 kr. 


Önskar du stödja detta mer finns några alternativ: 300 kr för en person, 500 kr för en familj, 1.500 kr för företag eller organisation. De ger ut en kvartalstidning Mutomo News. 


Du kan även stötta ett fadderbarn eller stödja en ung mamma t.ex. Se hemsidan: www.mutomo.se


Betalning via Swish 123 900 2452, Bankgiro 669-7858 eller Plusgiro 900245-2  Svensk insamlingskontroll, 90-konto och 0 kr i administrationskostnad.


Återkom till ewa.wasshem@gmail.com om du är intresserad av att vara med på resa till Mutomo i januari 2023. Det är en gruppresa under en vecka då vi får se projekten och mycket annat sevärt med Sten och Peter. Det kommer även ges möjlighet till att få se The Big 5; de stora vilda djuren och åka på safari. 


Varmt tack Sten och Peter för ert stora engagemang och för de ni berättade för oss om de olika projekten som fortsätter att utvecklas för att stötta den fattiga befolkningen i Mutomodistriktet i Kenya!