1/3-22; Säkerhetspolitiken och det militärpolitiska läget

onsdag 2 mars 2022

Tisdag den 1 mars 2022 var temat "Säkerhetspolitiken och det militärpolitiska läget". Talare var Robert Dalsjö, som är disputerad överingenjör hos Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI och forskningsledare i strategi och policy i militärpolitiska frågor. Han betonade att det han sa till oss var hans egna personliga ord.

Robert inledde med: "Nu har vi det brutalaste kriget i Europa sedan 1945. Är det slutet på den idyll som började med Berlinmurens fall?" Putin startade denna storpolitiska kris under hösten 2021 och den 17 december tillkännagav han en kravlista som var helt omöjlig för väst att uppfylla.

Varför gör Putin så här?

1. Han tar i ordentligt för att få något, allt han uppnår är en intäkt.

2. Det är en förevändning för ultimata krav. Ryssland har försökt den fredliga vägen - men väst sa nej. Detta har likheter med hur Hitler gjorde i Polen 1939.

3. Skrämmande. Det är slående hur Putin sedan i höstas inte verkar vara i balans. Han är besatt av Sovjetunionens sönderfall och fast besluten att återupprätta Rysslands storhet och ära.

Det är inte helt genomtänkta känsloyttringar, mycket frustration och Putin agerar inte helt rationellt. Det blev inte den promenadseger som ryssarna hade tänkt sig, då motståndet bottnar i det ukrainska folkets djup och beslutsamhet i att inte låta sig kuvas.

Den ukrainska presidenten Zelenskyj leder landet på ett modernt sätt.

De ryska försvaret har bensinbrist, matbrist och består mycket av kontraktsanställda.

Regimen i Ryssland har blivit hårdare och hårdare och folket är rädda. Men trots det finns det modiga ryssar som trotsar regimen och demonstrerar mot kriget.

Vad kan Putin välja mellan?

1. Fortsätta i samma spår, nöta ner Ukrainas motstånd ungefär som i Finska vinterkriget.

2. Eller väljer han att eskalera, öka upp våldsnivån. Motståndet ökar dock inom Ryssland.

3. Eskalera kärnvapenhotet.

Robert tycker att Biden-administrationen har skött det skickligt, enigheten i väst har växt fram. Även Tyskland, Frankrike och Italien gick med på att stoppa Swift. Tyskland har haft dåligt samvete för andra världskriget så de har blundat för Rysslands olika missgärningar genom åren. Men nu har Tysklands förbundskansler Olaf Scholz gjort en historisk vändning, de gör upp med arvet och satsar mer på försvaret.

Vad har drivit fram det här?

Robert menade att det är den globala hegemonin som blev övermodig, som utnyttjades av populister som Trump och engelska politiker i Brexit. Politiken blev inte lika förutsägbar. Det menar Robert är en underliggande orsak till krig i Europa. Putin har isolerat sig, varit jätterädd för covid och befunnit sig i en ekokammare, där ingen säger emot honom. Vilket gör och har gjort att ingen har vågat komma med verklighetsbaserade goda råd som hade fått honom att avstå från att starta krig med och invadera Ukraina.

De tuffa sanktionerna gör ändå att oligarkerna tycker att kriget är en dålig affär. Bland annat kan detta leda till en annan utveckling av Putins stormaktsvisioner än vad han tänkte från början.

Stort tack Robert som kom till oss och gav oss insikter om Rysslands krig mot Ukraina!

Tack också, till alla er som deltog i vårt frukostmöte!

Vid pennan - Ewa Wasshem Ekblom - president i Stockholm City Första Frukost Rotaryklubb.