8/2-22; Hur vi fattar ekonomiska beslut i praktiken...

onsdag 9 februari 2022

Ewa W

 

Temat på detta frukostmöte var "Hur vi fattar ekonomiska beslut i praktiken". Talare Anders Stenkrona som är doktor i finansiell ekonomi. Han arbetar på Nordea och fokuserar på sparande, beteendeekonomi och hälsosam ekonomi för alla.

 

Anders som varit 20 år i finansbranschen sa att många som investerar i aktiemarknaden tänker - vad är det värsta som kan hända. Han menade att man snarare borde tänka - vad är det mest sannolika som kan hända. Det är mer långsiktigt och brett att tänka så, då ungefär samma saker händer om och om igen. Det finns studier som visar det, såväl globalt som i Sverige. 

 

Hur ska man då agera i en turbulent marknad?

 

1. Tid är investerarens bästa vän. Att hoppa in och ut i investeringar är sämre än att sitta kvar över tid.

2. Sälj inte vid en ny högsta notering. Även vid All Time High tenderar marknaden att gå upp på 12 månaders sikt. 

3. Sälj inte vid en dipp. Det brukar bli en rekyl inom 12 månader. Det stiger i 80 % av fallen, så det är det mest sannolika,.

4. Det lönar sig sällan att vänta på nästa dipp.

5. Investera allt på en gång, hellre än lite i taget, t.ex. månadsvis. Då missar man inte första årets avkastning som det oftast är, nämligen i 75 % av fallen. 

 

Investera de pengar du kan avvara i 2-3 år och var tålmodig, menade Anders. Warren Buffett har sagt att "Aktiemarknaden är till för att överföra pengar från de otåliga till de tålmodiga". Anders presenterade resultat av studier som visar att under det första året av aktiesparande har 75% av aktierna fått en positiv utveckling och 25 % negativ. År fem är 90% positiv utveckling och 10% negativ. År tio har det stigit till hela 95 % positiv utveckling och endast 5 % negativ. Han sa också att man gör klokt i att sprida investeringen, gärna i breda indexfonder. Anders sa också att man bör låta sina behov styra hellre än marknaden. Om man har behov av att göra något större inköp inom närmaste året kan man ta ut pengar för det så man har beredskap och låta resten vara kvar i aktiemarknaden.

 

Stort tack Anders för dina lärorika råd om hur man bör agera på aktiemarknaden!