25/1-22; Världsberömda diamanter - Carolina Tüür

torsdag 27 januari 2022

Ewa Wasshem Ekblom
I tisdags 25 januari 2022 var temat på vårt frukostmöte "Världsberömda diamanter". Talare var gemmolog Carolina Tüür från Jewellery Escape. Carolina väckte oss denna morgon med ljusterapi i form av ett antal världsberömda diamanter från både förr och nu. Hon berättade om de spännande historierna bakom diamanterna.

 

Diamant har speciella fysiska egenskaper. Det är världens hårdaste material och används inte bara till lyst utan även i industrin för att bl.a. borra med. Men sin exceptionella briljans är diamanten den sten som glittrar mest, speciellt med briljantslipning med 57-58 facetter, dessa diamanter kallas ofta briljanter. De finaste diamanterna har exceptionellt hög kvalitet beträffande färg och klarhet, de är renare och vitare. Diamantslipare är ett yrke för sig. Innan bearbetningen måste denne avgöra hur färg och klarhet kommer att bli för att avgöra hur den ska delas och slipas och vilken slutlig form den ska ha. Stenen klyvs och delades utmed spaltytorna för att så lite som möjligt går till spillo. Förutom vit diamant finns den i flera färger som gult, rött, grönt, blått och rosa. Klarhet och livfullheten i färgen avgör kvalitén. De mest ovanliga är röd och rosa, som får sin färg genom, sk plastic deformation; hur atomerna sitter i förhållande till varandra. Blå får sin färg av grundämnet bor och gul av kväve. Genom att den blå innehåller bor är den också en bra ledare av elektricitet. Diamanter mäts i karat; 1 karat = 0,2 gram.

 

Världens största diamant, "Cullinandiamanten" hittade 1905 i Sydafrika, vägde 3106 karat och var stor som ett 0,5 kg smörpaket. Den gavs till engelske kungen Edvard VII i födelsedagspresent och den slipades i England av en mästerslipare. Det blev nio större stenar, Cullinan 1-9, och några mindre. Cullinan 1 ingår i den engelska kronjuvelens spira, som kan beskådas av besökare i Towern i London. Cullinan 2 finns i regentkronan och Cullinan 3 och 4 är i en brosch som drottning Elisabeth II bär vid högtidliga tillfällen. Den näst största diamanten på 1111 karat hittade i Botswana 2015. Sedan landets självständighet på 60-talet har de utvunnit ädelstenar och har den högsta andelen ädelstenskvalitet i världen. Indien utvann diamant före 1725, därefter Brasilien och från 1860 Sydafrika. 

 

Stort tack Carolina för ett mycket intressant föredrag om denna åtråvärda naturtillgång och hantverket som förädlar stenarna!