14/10-21; Presentationsteknik och hur du skapar engagemang i dina möten

onsdag 13 oktober 2021

Ewa Wasshem Ekblom

I tisdags 12 oktober var rubriken " Presentationsteknik och hur du skapar engagemang i dina möten". Huvudtallaren blev sjuk dagen före vårt möte. Talaren, presentatören, rådgivaren, konsulten, coachen och rotarianen Gustaf-Wilhelm Hellstedt ställde då upp med kort varsel och gav oss med ett stort mått av humor både inspiration och insikter i ämnet. Gustaf-Wilhelm som själv varit talare på möten världen över med upp till 3.000 i publiken berättade med inlevelse om hur du bör fästa blicken för att uppfattas som att du ser på publiken, några åt gången, så de uppfattar det som att du ser på just dem. Hur man ställer frågor till publiken och får olika delar av den att rent av tävla mot varandra i sina svar. 

 

Videomöten hemma ställer kanske krav man inte tänker på direkt, som t.ex. att du bör se representativ ut trots att du inte befinner dig på något kontor eller liknande. Klädsel och stil handlar om respekt för den du har möte med. Det lärde Gustaf-Wilhelm ut när han hjälpte arbetslösa att söka arbeta under pandemin. Han underströk också att alla deltagare på ett videomöte ska ha kameran på, annars kan man inte interagera med varandra. Viktigt är också att du tittar in i kameran i datorn inte på personerna på skärmen, först då uppfattar de andra att du ser dem i ögonen och inte neråt. Han har god erfarenhet av videomöten genom 800 enskilda möten och 50 st 2-timmarsföreläsningar de senaste 11 månaderna. Kroppsspråket är en mycket viktig del av kommunikationen och den missar man till stor del vid videomöten, då endast liten del av kroppen syns. För att du ska känna dig bekväm med att hålla videomöten behöver du träna på själva datortekniken, så du lättare kan hantera det. 

 

Att blir bra på att hålla möten handlar om att träna om och om igen, det är egentligen ren teater och efter 6 minuter brukar scenskräcken släppa. Var och en kan komma på sina egna knep för att komma till rätta med något som känns obekvämt, t.ex. att sätta en bok i linningen för att få bättre hållning. Stort tack till Gustaf-Wilhelm som snabbt ställde upp och med humor gav oss nya insikter denna krispiga morgon.