28/9-21; Kärleken, pengarna och döden...

onsdag 29 september 2021

Ewa Wasshem Ekblom






I tisdags 28 september var temat "Kärleken, pengarna och döden" och om det talade Caroline Törnquist, Chefsjurist och Talesperson Nordea Familjejuridik. 
Caroline är expert på familjerätt och tog upp några viktiga juridiska frågor du bör ha koll på. 

 

Sambolagen som ofta missuppfattas kom 1988. När man är sambo ärver man inte varandra, det spelar ingen roll hur länge man varit sambo etc. Samboavtal innebär avsteg från sambolagen, man avtalar alltså bort lagen, vilket i sig är unikt. Det viktiga att tänka på om man är eller ska bli sambo och ska köpa bostad är de faktiska omständigheterna; att de bor där tillsammans året runt. Vem som betalat vad spelar ingen roll. Om de båda är folkbokförda där eller ej spelar ingen roll. Om de sedan separerar och inte avtalat bort sambolagen, ska den ena få 50% av bostaden och bohaget. Viktigt att man också upprättar avtalet i 2 ex, så att båda har var sitt. Att gifta sig är klokt och även att skriva Äktenskapsförord, vilket är det enda dokument som registreras.

 

Vad händer om jag blir sjuk och inte själv kan hand om mig? Då är det klokt att på förhand ha skrivit en Framtidsfullmakt. Då är det du själv som bestämmer vem som ska vara beslutsfattare i ditt ställe. Den som är delägare i ett företag bör skriva Aktieägaravtal om denna avlider och ev arvingar kan ärva den delen i företaget.  

 

Det är viktigt att skriva Testamente, så att du själv bestämmer så mycket som möjligt. Se över försäkringar, för kapital- och livförsäkringar kan man välja att ha förmånstagare. Vem som har rätt till arv ter sig olika beroende på om det finns gemensamma barn, särkullbarn eller inga barn. Man kan skriva Gåvobrev, med villkor, vilket är förskott på arv och inte belagt med gåvoskattGe med varm hand istället för med kall, som Caroline uttryckte det.