Peter Sandberg

fredag 29 maj 2020

Eva Wassberg

Tisdagen den 26/5 höll Peter Sandberg sitt egoföredrag. Peter blev medlem hos oss för ca ett år sedan och har i sin ungdom varit utbytesstudent i USA genom Rotarys försorg. Han har ett spännande arbete som utredare på SKPF, Svenska KommunalPensionärernas Förbund. Han ansvarar för deras syn på digitaliseringen av samhället, välfärdsteknik, bostäder, vård och omsorg - utifrån ett äldreperspektiv. Han är tornedaling från Malmfälten i Lappland. Då han tillhör en köpmannasläkt har han lära sig att tänka affärsmässigt, skapa möjligheter och driva företag.Välfärdsteknik är en ny marknad som drivs av entusiaster som han ser likheter från när han själv var med om att starta privatskolor, då det hade blivit tillåtet.

Hans familj består av fru Ulla som är HR-chef på Riksdagen och deras två katter. De bor på Södermalm och i det runstens-täta Runeby, Blacksta, nära Flen, i Sörmland. Peter engagerar sig lokalt i Svenska Kyrkan, Bygdegårdsförbundet och i Bygderåd. Han berättar om Tornedalen som han växte upp i, där det är obligatoriskt att klara sig i naturen genom att jaga och fiska. De har ett eget språk, matkultur, byggnadsstil och hantverk.

1809 delades Tornedalen mellan Finland och Sverige och de har en flagga med färger från båda länderna: gult, vitt och blått, men utan kors "ty inga korsfarare vi varit". De är indelade i klaner, uppträder gärna i grupp och har starka kvinnor. De kan stoltsera med mjukt tunnbröd, vodka, författaren Mikael Niemi och Charlotte Kalla.

Peter berättade om att släkten hade slagits i Finska inbördeskriget 1918 och om sin farmor som lärde honom spela piano, fiol och läsa dikter av Pushkin på ryska (vilket krävs för att de ska komma till fullt uttryck, som hon sa).

Han har varit vildmarksguide inom jakt, fiske och forsränning med brittiska och tyska gäster som han sedan umgåtts med. I USA utbildade han sig till journalist och arbetade på en radiostation norr om Chicago. Han har varit radioproducent, musikproducent, radiopratare och även gjort direktsändningar utan telefonsluss i Sveriges Radio och P4 Radio Norrbotten. Han intervjuade kändisar och frågorna byttes ut i efterhand, "coolt" att vara med i tyckte de.

I många år var han discjockey på olika klubbar runt om i Sverige, producerade dessutom färdigmixad musik för ett brittiskt skivbolag. Idag lyssnar han helst på High-End klassisk musik.

Peter har drivit olika spännande projekt inom marknadsundersökningar för Nokia i Helsingfors, marknadsföring för läkemedel i USA och England, livsmedel och vin i Italien och byggmarknaden i Israel, Libanon och Egypten. Han har startat Klara Teoretiska Gymnasium och Internationella Hotell- & Restaurangskolan, som båda nu drivs av Academedia. I restaurangskolan fick eleverna praktisera även utomlands, deltog på Nobelmiddagen och träffade kända kockar, vilket bidrog till att höja statusen och yrken som kock och barrista blev trendyrken.

Mat och dryck är idag några av Peters stora intressen och han tycker Italien är fantastiskt. Han importerar privat vin från en ort i Italien där han blivit så känd att de har utsett honom till hedersmedborgare. Dessutom är han med i Whisky Academy of Scandinavia, som bidragit till ökat intresse och kunskap om maltwhisky. Peters hobbies är High-End Hifi & klassisk musik, mat & dryck, språk & film, litteratur & att skriva samt landsbygdsutveckling.

Han har bott i Stockholm i ca 20 år, tycker det är en liten stad och han brukar tilltala folk i kassakön.

Peter avslutar med ett visdomsord: Någon måste visa att det går!